Het spreekuur van de dierenarts. In veel dorpen en steden woont een dierenarts. Hij of zij heeft een praktijk waar jij een afspraak kunt maken. Er zijn tegenwoordig ook veel dierenartspraktijken waar meerdere dierenartsen werken. Ook werken er diverse assistentes. Je kunt dus met steeds andere mensen te maken krijgen. Is dit in jouw belang of in het belang van het dier? Sommige mensen en dieren maakt het helemaal niets uit: “als we maar geholpen worden”. Je kunt je echter wel indenken dat er ook gevallen zijn waarbij het wel wat uitmaakt. Vraag er dan gerust naar wanneer een bepaalde dierenarts dienst heeft als jij voorkeur hebt, of als is gebleken dat jouw huisdier bij een bepaalde dierenarts beter “meewerkt”. De dierenartsen begrijpen dat, voel je daarover niet vervelend.
Wat neem je mee naar het spreekuur?
Een kort en bondig antwoord: geduld (voldoende tijd), eventueel een vragenlijstje, het dierenpaspoort en een beloningskoekje. Het spreekuur van de dierenarts kan variëren, iedere dierenarts heeft andere spreekuren. Dit is afhankelijk op welke dagen hij of zij routine operaties uitvoert. Sommige dierenartsen werken met afspraken en hebben één of meerdere vrije zitdagen.
Om een spreekuur vlot te laten verlopen is het maken van een afspraak de normaalste zaak van de wereld. Dat wil echter niet zeggen dat je steeds precies op tijd kunt worden geholpen. Ook bij een dierenarts kan er een spoedgeval, ongeval, operatie tussendoor komen. Heb daar begrip voor en kun je echt niet wachten vraag dan aan de assistent(e) om een andere afspraak, maar ga nooit zitten mopperen.
Neem je dierenpaspoort mee naar de afspraak, zodat dit ingevuld kan worden of geraadpleegd kan worden. Zorg dat je huisdier heeft geplast en gepoept. Ga op tijd thuis weg, zodat je niet hoeft te haasten en op een goede manier de praktijk binnen kunt stappen. Het is mogelijk dat er dieren aanwezig zijn in de wachtruimte. Contact tussen dieren is belangrijk, maar de meeste dieren die bij een dierenarts komen zijn ziek, moeten een enting, zijn soms gespannen enz. Is het dan wel handig en verstandig om de dieren bij elkaar te laten. Let dus goed op! Het zal niet de eerste keer zijn dat honden elkaar te lijf gaan in de wachtruimte.